Чим корисне рукоділля для дівчат?


Чому дівчатам варто прищеплювати любов  до рукоділля

Мами, у яких підростають доньки, найчастіше стикаються з такою проблемою, як прищепити своїй дитині любов до споконвічно жіночого заняття - рукоділля? В останні роки в суспільстві відстежується чітка тенденція, що 10-14 річні дівчатка не бажають вчитися шити, в'язати, вишивати, створювати наряди для ляльок, радувати близьких власноруч зробленими подарунками, загалом - займатися творчістю.
Бабусі в один голос критикують поведінку своїх онучок - звички та уподобання сучасних тінейджерів їх просто обурюють. На думку старшого покоління, дівчатка повинні вміти шити і в'язати, навіть якщо вони не хочуть цього робити - все одно необхідно змушувати це робити. Звичайно, у мам не виникає великого бажання змушувати дочок займатися не улюбленою справою, так як нічого доброго зі справи « с-під палки» не вийде. З цієї причини варто розібратися в тому, навіщо власне рукоділля необхідно сучасним дівчаткам?
Пару-трійку десятиліть тому - в епоху тотального дефіциту мами і бабусі були змушені активно займатися рукоділлям: шити речі, перешивати одяг, в'язати і займатися прикрасою готових виробів. Зараз ситуація докорінно змінилася - в магазинах можна знайти величезну кількість всіх необхідних для життя товарів. Приміром, зараз практично ні хто не штопає шкарпетки - дешевше і швидше купити нову пару, а вкоротити брюки або підігнати за розміром будь-який одяг можна в найближчому ательє за цілком прийнятну ціну. Отже, практична значущість рукоділля вже не актуальна для дівчаток.
На думку дитячих психологів і педагогів, рукоділлям варто займатися за кількома важливими причинами, а саме:
• воно розвиває розум і мислення. З медичної точки зору, чим більше людина розвиває дрібну моторику рук, тим краще у нього працює мислення і стає гнучкішим розум. Це вже давно не є секретом, іншими словами, якщо дівчинка буде займатися плетінням з бісеру фенечки, то буде зайвий раз тренувати своє мислення, розвиваючи інтелектуальні здібності.
• воно сприяє самовираженню. Деякі види рукоділля передбачають створення твору мистецтва, так як дівчинка працює над створенням красивих, цікавих і незвичайних предметів, і при цьому часто висловлює в них свій погляд на світ і красу.
• воно дозволяє зробити емоційну розрядку. Спокійно і в тиші займаючись рукоділлям можна розслабитися і позбутися негативних переживань. Особливо умиротворяє бісероплетіння та вишивання. Наприклад, якщо дівчинка сильно переживає через нерозділене кохання, або має проблеми у спілкуванні з однокласниками, то їй рекомендується хоча б годину в день занурюватися в творчий процес, взявши в руки спиці або кисть.
• воно розвиває почуття прекрасного. Дівчинка отримує можливість бачити і розбиратися у формі, кольорі і лініях предметів, розуміти процес творення прекрасного. Чи варто нагадувати, що не багато дорослі можуть похвалитися такими вміннями і чуттям, а естетичне сприйняття навколишнього світу розвивається саме під час занять рукоділлям

Коментарі

  1. Дуже цікава і корисна інформація.

    ВідповістиВидалити
  2. Згодна з тим, що сучасна молодь не вбачає у рукоділлі актуальності. Дякую за інфо.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Цикл публікацій про ляльок мотанок 2."Пеленашка" - перша лялька-оберіг для дитини.

Зустрічаємо весну! "Лялька веснянка"

Як навчитися в’язати гачком? Техніка для початківців