Цикл публікацій про ляльок мотанок 2."Пеленашка" - перша лялька-оберіг для дитини.

Цикл публікацій про ляльок мотанок

2. "Пеленашка" - перша лялька-оберіг для дитини.
Ляльки - це, свого роду, історія життя людини.
Перша лялька вважалась для дитини найважливішою. Вона є основою для виготовлення багатьох інших ляльок, вона проста у виготовленні, її можна зробити за декілька хвилин.
Ця лялька-оберіг має багато різних назв: немовля, пеленашка (від слова пеленка, спеленати), дитинка, дитятко та ін.
Немовля (пеленашка) і на вигляд дуже проста лялька: дитинка в хусточці, запеленана і обвита звивальником. Раніше одягом новонародженого були пеленки, і до року на пеленки накладали хрест-навхрест перев,язки. Їх робили із м,якеньких баєвих та бавовняних тканин. В народі їх називали верчами або звивальниками.
У ляльки-немовлятка ковдра робилася з відворотом, на вушках куточки підвернті, хустинкою закрите чоло і тім,ячко рівненьке.
Ляльку-пеленашку клали в колиску до дитини як оберіг від злих духів. Також цю ляльку використовували як оберіг при народженні.
Часто старші діти робили немовля-пеленашку як ігрову ляльку - для себе, та для молодших братів і сестер.
У різних регіонах цю ляльку робили по-різному - є деякі особливості у виготовленні основи ляльки-пеленашки, у замотуванні в сповивальник та наявність чи відсутність сакрального хреста на обличчі ляльки.
Для того, щоб лялька-мотанка "Пеленашка" стала оберегом для майбутньої дитини, вагітна жінка майструвала її при запаленій свічці читаючи молитву. Закрутку із тканини потрібно було шість разів скрутити-розкрутити, і, тільки скрутивши сьомий раз ляльку можна було обмотати, тримаючи її в лівій руці, а обмотуючи обов,язково правою.
Намотуючи нитку на ляльку-пеленашку, жінка намовляла те, що хотіла побажати майбутній дитині: рости гарним, здоровим, розумним, сміливим і таке інше.
    Майбутня мама майструвала сім обережних ляльок-мотанок "Пеленашок". Вони на першом році життя лежали в ліжечку, у колисці, замотувалися в одяг або вкладалися в ручку дитині.


Коментарі

  1. Не забуваємо голосувати в блозі: Чи користна була для Вас інформація, "Так", чи "Ні", "Частково" або свій варіант в "Альбомі побажань та пропозицій" Дуже дякую)

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Зустрічаємо весну! "Лялька веснянка"

Як навчитися в’язати гачком? Техніка для початківців