Патріотичне виховання: що таке патріотизм і як виховувати патріота в дитині

Патріотичне виховання: що таке патріотизм і як виховувати патріота в дитині


«Умійте відкрити перед дитиною в навколишньому світі щось одне, але відкрити так, щоб шматочок життя заграв усіма кольорами веселки. Залишайте завжди щось недомовлене, щоб дитині захотілося ще й ще раз повернутися до того, про що вона дізналася».
В.О Сухомлинський

Якщо відірватись від моніторів своїх комп'ютерів, комфортних крісел та буденно-робочих проблем і пройтись вулицями вдень, коли всі метушаться, неначе бджоли у кам'яному вулику, легко можна спостерігати те, яким популярним зараз стало все українське. А справжнім патріотом називає себе, якщо не кожен, то практично кожен другий українець.

Символіка, герби та прапори - ці речі зустрічаються зараз всюди: на стінах будівель, на світлофорах, у транспортних засобах і навіть у громадських туалетах. А згадувати про те, як п'яна молодь демонструє свої вокальні здібності через завивання нашого гімну під вікнами багатоповерхівок та обов'язкове проспівування персони Путіна (ну а як без цього), уже і не хочеться. До цього вже звикли. Та хіба таким чином повинна проявлятись повага та шана до своєї країни? Давайте спробуємо розібратись в цьому разом.

Патріотизм сьогодні

Патріотизм сьогодні має дуже широке значення, тому що кожен для себе розуміє це слово по-своєму. І не потрібно далеко йти, щоби переконатись в цьому. Проведіть для себе невеликий експеримент: задайте п'ятьом своїм хорошим знайомим питання, що для них означає це явище, і ви побачите, що ніхто не зможе дати чіткого визначення. А це зрозуміло, адже у кожного є своє, індивідуальне розуміння. Багато що залежить від дитинства, тому що як батьки виховають в дитині патріотизм і покажуть його сутність, так людина в подальшому своєму майбутньому житті й буде розуміти його. Все взаємопов'язане, друзі. Проте, в загальному, суть цього явища можна визначити невеликим, зате змістовним поняттям.


Патріотизм - це внутршнє почуття любові, поваги та відданості своїй Батьківщині

Справжній патріот

Справжній патріот повинен любити свою державу, якою б вона не була. Якщо говорити про нашу, рідну неньку Україну, то, звичайно ж, вона не ідеал, але й ми у ній не святі. Треба пам'ятати: ти тут народився, ти тут виріс, це - твоя домівка, ріднішої землі ти не знайдеш, як би ти не намагався. Якщо ти хочеш називати себе справжнім патріотом, виховай в собі почуття любові до Батьківщини. Гордись нею. Кожен сам для себе повинен побачити те, за що можна пишатись своєю країною. А в нас, повірте, незважаючи на численні невдачі, історичні помилки та вічно-крадучо-грабіжнуверхівку влади, є чим гордитись. Полюби її такою, якою вона є.

Справжній патріот повинен поважати свою культуру та звичаї. Культурна історична спадщина - це невід'ємна частина твоєї нації та держави. Як може людина називати себе патріотом, якщо вона не знає (і не хоче знати) історії свого народу, його звичаїв, обрядів та пісень. Все це - частина твого народу, яка живе в кожному з нас. Нація, яка забуває свої звичаї та культуру, перестає бути нацією. Народ, який не хоче знати своєї історії, автоматично можна назватипервісним стадом, адже цим самим він проявляє свою неповагу до Батьківищини. А не поважаючи свою Батьківщину - ти не поважаєш себе.


Справжній патріот повинен бути відданим своїй Батьківщині. Потрібно усвідомлювати, що бути патріотом - не тільки слова, це також і відповідальність. Тут можна навести безліч варіантів, починаючи від мінімального додержання правил поводження на вулицях (для прикладу, не викидати сміття будь-де, як це роблять пересічні жителі великих міст), до моменту, коли твоїй державі потрібна допомога.

Особисто для мене, справжніми патріотами є  добровольці-волонтери. Вони (найчастіше, до речі, це жінки) не голосять на вулицях "Слава Україні" та не розміщують безліч картинок державної символіки на своїх сторінках у соціальних мережах, як це робить новий, модний тип диванних патріотів. Вони, без зайвого галасу та крику, надають нашим військам допомогу, тому що, - "ганьба", - наша держава не може цього зробити. Ось таких людей, які жертвують своїми матеріальними благами та часом заради держави, можна назвати справжніми патріотами. Бути відданим Батьківщині, коли їй це потрібно, - одна з ключових основ патріотизму.
Проте насправді таких людей в нашій державі дуже мало. Зате збільшилась кількість псевдопатріотів, яких зараз на вулицях містах надзвичайно багато. Сучасний патріотизм - це нова мода. Бути патріотом стильно та модно, а державна символіка стала новим трендом. Проте більша (!) частина таких от людей і близько не мають тих якостей, які притаманні відданним Батьківщині людям. А це, у свою чергу, залежить від того, як виховають у людині це почуття її батьки.

Патріотичне виховання

Сьогодні доволі гостро постало питання патріотичного виховання. Звичайно ж, якщо дитині ще з дитячих років нав'язувати те, яка її держава "нікчемна" та "неспроможна", з такого чада явно не виросте чоловік, який любитиме і поважатиме свою державу. Тому, молоді батьки, намагайтесь приділяти увагу інтересам та розвитку своїх дітей, привчайте з самого дитинства любити та поважати Батьківщину. Ось декілька основних порад патріотичного виховання:


1. Розповідайте дитині більше про красу своєї Батьківщини, родючість грунтів, чарівність степів та велич наших гір. Це допоможе візуально розвинути любов до наших земель. Україна - дуже красива та багатогранна держава.

2. Розповідайте дітям історії про давніх козаків та князів Київської Русі, їхні славетні подвиги та перемоги, про які знають у всьому світі. Змалечку прививайте дітям цікавість до історії та культури нашого народу. Тоді дитина розумітиме, що українці - це сильна нація.

3. Намагайтесь обмежити (обмежити, не забороняти) перегляд російських серіалів та телепередач, в яких явно видно проросійську пропаганду. Не потрібно дитині з раннього віку замилювати очі чужою культурою.

4. Більше розмовляйте українською, показуйте, яка наша мова милозвучна та красива. Слухайте хорошу українську музику, підтримуйте наш кінематограф. Будьте прикладом для своїх дітей, покажіть, що україньске - це стильно.

5. Привчайте з раннього віку любити Україну, якою вона є. Дайте зрозуміти, що наша держава гідна значно більшого, ніж має зараз. Якщо діти будуть запитувати, чому в країні такий безлад, то потрібно пояснити, що це не Україна є слабкою та неспроможною державою, а це "дядьки, які правлять" у нас не завжди мудрі, і саме через них у нас біда в країні та громадянська війна на сході


Все залежить від батьків та виховання. У ранньому віці набагато легше полюбити свою Батьківщину, ніж у дорослому , тому треба виховувати це почуття у дітей вже з самого їхнього дитинства. Але навіть якщо ви самі не дуже навчені цьому, то старайтесь, змінюйтесь, це ніколи не пізно. Почніть цікавитись історією, культурою, поважайте традиції, підтримуйте українське та не будьте байдужими. Розпочніть з самих себе, і можливо, змінивши себе, колись ви зможете змінити інших.

Ми - сильні. Ми - незламні. Ми - українці.
То ж будьмо Справжніми Патріотами своєї держави.


















Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Зустрічаємо весну! "Лялька веснянка"

Цикл публікацій про ляльок мотанок 2."Пеленашка" - перша лялька-оберіг для дитини.

Майстер клас лялька - мотанка "Подорожниця"