Чому у кожномі домі повинна стояти лялька-мотанка?

Чому у кожномі домі повинна стояти лялька-мотанка?

В один із найдревніших архетипічних символів, який єднає культури і традиції, сьогодні вдихнули нове життя. Ляльки-мотанки, які колись були головним атрибутом українських народних свят, нині знову дарують на новосілля, дні народження, подружнім парам та навіть на хрестини.

Українські традиції тисячоліттями незмінно живуть в народних оберегах. Одним із найголовніших - була колись лялька-мотанка. Її робили і в якості іграшки для дітей, і для сильного оберегу оселі, подружніх пар, новонароджених діток.


Плетіння ляльок - ціле мистецтво. У кожної мотанки є сувій з льону, що символізує нескінченність буття. Іграшки роблять переважно з ниток, декоруюють - хто чим забажає. Одні мережкою і ручною вишивкою, інші в'яжуть та гачкують вбрання, треті - розмальовують фарбами. Обов’язково в кожній ляльці є так званий вузол щастя, що служить сильним оберегом.
Колись вірили, що вплітаючи з нитками трави й квіти - лялька-мотанка служитиме оберегом від усіх хвороб. Насіння вкладали для хороших врожаїв. Існує також схема, яка, за стародавніми віруваннями, допоможе дівчині вийти заміж. Секрет її в комірцях, кожен з  яких має означати чесноти майбутнього чоловіка, та в їхній парності, котра символізуватиме непорушність майбутнього шлюбу. Найважливіше – аби в основі ляльки обов’язково було малесеньке полінце плодового дерева. Ляльку треба виставити на видне місце і вірити в очікуване заміжжя. Аби лялька мала силу, дівчина має змайструвати її власноруч. Це ж стосується й оберегів для діток, які роблять їхні мами власноруч.

Якщо кілька десятків років тому про ляльки-мотанки забули, то сьогодні традиція прикрашати ними оселі - повернулась. Це один з найпопулярніших сувенірів, який можна придбати під час популярних українських свят. Це найкращий подарунок для тих, хто шукає кращої долі за кордоном. Це прекрасний подарунок для будь-якої вікової категорії.

Якшо ж робити ляльку-мотанку самому, головне, запевняють українські майстрині, - щира молитва і віра у силу оберегу. Також потрібно старатись не сплутувати нитки під чам плетіння, інакше життя у того, кому даруєте - буде хаотичним.

Сьогодні ляльці-мотанці присвячують цілі виставки й  фестивалі. Зокрема у Львові двічі на рік проходить захід під назвою "ЕТНО лялька", а у Хмельницьку, на початку червня, в національному музеї, виставили понад 250 робіт. Ляльки виготовляли 20 майстрів з України і відвідати її можна буде до 18 червня.

У школах, створення цього українського символу - стає підсумковою оцінкою з трудового навчання. А вдома - гарним оберегом людської душі та долі на все життя.

Коментарі

  1. Лялька-мотанка

    З ниток, клаптиків тканини
    Та майстерного шиття
    Оберіг є для родини
    Для щасливого життя.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Зустрічаємо весну! "Лялька веснянка"

Цикл публікацій про ляльок мотанок 2."Пеленашка" - перша лялька-оберіг для дитини.

Майстер клас лялька - мотанка "Подорожниця"