Зустрічаємо весну! "Лялька веснянка"

Цикл публікацій про ляльок - мотанок 5

Зустрічаємо весну!


"Лялька-веснянка"
Сама назва її говорить про те, що творилася вона в весняну пору...

У давнину слов'янські дівчата по весні робили яскраві ляльки і дарували їх один одному. Волосся у традиційних лялечок «Веснянок» завжди були з яскравих ниток. Лялька давалася на радість, на майбутні надії, на здоров'я. Ранньою весною вона повинна була яскравими фарбами нагадати, що скоро прийде тепло і земля стане такою ж яскравою, як вона сама. Веснянку берегли до наступної весни, а потім майстрували нову. Лялька зберігалася пам'ять про минулу весну, про тепле літо, про холодну зиму. Ляльку зазвичай робили розміром з долоньку. Хоча вона й невелика, а сили та сонця в неї в запасі до наступної весни.

Веснянки були оберегами юності, краси, тому мали веселий, яскравий, життєрадісний образ. Обов'язковим їх атрибутом була довга коса райдужних відтінків, та сама коса, про яку в народі здавна говорили - дівоча краса. Тому косу ляльки неодмінно прикрашали стрічками, намистинами, першими квітами. Коса також була втіленням дівочого щастя і удачі.
У лялечки Веснянки є ще одне ім'я - Авдотья-Веснівка.

Веснянки починали робити з 14 березня. У давнину цей день вважався першою зустріччю весни. З цим днем пов'язані особливі прикмети. Вважалося, що Авдотья зберігає ключі від весняних вод, і якщо захоче, то пустить воду, а ні - так і затримає, або морози напустить.
Початок весняних вітрів теж асоціювалося з 14-го березня, тому Веснянку прозвали ще й Свистуньей, примовляючи: «Ось ті на! Приїхала Свистунья».

А ще Веснянку-Авдотью іменували Небо. Небо - з-за того, що сніг починав «прищитися», тобто осідати, злежуватися при таненні. Тому і говорили: «Плющиха провела плюшки».
День весняного рівнодення, коли, згідно з міфологічними поглядами наших предків, відкривалися двері Вирію і на землю прилітали жайворонки - вісники відродження і того, що весь простір навколо прокинулося після зимового заціпеніння. Саме тоді - у погожий весняний день - дівчата виходили вишивати на вулицю і робили веснянок - яскравих ляльок найнеймовірніших забарвлень.
Відміності веснянки


Для того щоб магічний оберіг, створений своїми руками, вийшов дійсно сильним і міг увібрати в себе достатньо світла і весняного тепла, робити ляльку випливало, дотримуючись певних правил і вимог. Всі ці умови виготовлення були притаманні будь-мотанки, але від цього не втрачали своєї актуальності:
  • Матеріали, які можна було використовувати в створенні такого оберега, повинні були бути виключно натурального походження. Найчастіше перевагу майстринь зупинялося на нитках, відрізах тканини, соломи або лику.
  • Часто лялечки була потрібна тверда основа, роль якої виконували дві гілочки або тріски. Зазвичай їх змотували між собою на манер хреста, тим самим надаючи оберегу правильної енергетики.
  • Основною вимогою, яке пред’являлося до процесу створення будь-якої ляльки-мотанки, було невикористання гострих або ріжучих предметів. Виконання цього правила гарантувало, що енергетика ляльки не буде «розрізана» або пошкоджена.
  • Для того щоб надійно закріпити матеріали і створити своїми руками дійсно міцну саморобку без голки і ножиць, майстрині використовували численні вузлики. Однак їх слід було суворо підраховувати, так як лялька Веснянка могла мати тільки парна кількість вузлів. Крім того, на кожен такий вузлик можна було проговорити слова побажань або подяк, що значно збільшувало магічну силу вироби.
  • У лялечки-Веснянки, як і у будь-який інший вузликової вироби, ніколи не малювалися риси обличчя: подібне правило виключало можливість появи у оберега своєї особистості, а значить і можливості для темних сил заволодіти нею.
Незважаючи на те, що Веснянка виготовлялася з дотриманням основних правил ляльок-мотанок, вона мала і деякі відмінності, що стосуються в основному її зовнішності:
  • Народна Веснянка, створена своїми руками, повинна була нагадувати собою весну: її тепло і яскравість фарб. Саме з цієї причини волосся такої ляльки завжди виготовлялися з найкрасивіших і яскравих ниток, іноді комбінуючи в собі відразу кілька кольорів.
  • Широкий розгул могла знайти фантазія майстрині і в плаття Веснянки: чим яскравіше і барвистіший було її плаття, тим більше тепла і радості вона несла в будинок.
  • Розмір такої мотанки-оберега був часто невеликим: приблизно в довжину дорослої долоні людини.
  • Коса вузликової ляльки повинна була бути досить довгою і прикрашеної численними намистинами, стрічками і квітами: подібна традиція походить з відомого російського твердження, що саме в дівочій косі криється вся сила і молодість.

  • Днем, коли можна було приступати до виготовлення Веснянки вважалося 14 березня — саме в цей день в свої права офіційно вступає весна.

Як зробити оберіг Веснянку з ниток

  • Для того щоб зробити традиційний весняний оберіг своїми руками, вам не знадобляться особливі знання чи вміння: подібні дії доступні кожному.
    Спочатку вам необхідно приготувати необхідні матеріали та інструменти:
    • Натуральні вовняні нитки білого кольору.
    • Кілька мотків вовняних ниток різного кольору: в цьому питанні можете покластися на власний смак і фантазію, тим більше і яскравіше будуть кольору, тим краще.
    • Лінійка.

Крок 1

  • Перш за все, вам необхідно відміряти і відірвати своїми руками три мотка ниток довжиною 21 см. — для тіла, 15 см. — для рук, 17 см. — для коси.
    Перший моток повинен бути білого кольору, так як буде використовуватися для створення тіла ляльки. Для інших намоток можна брати нитки будь-якого кольору: з цих пучків згодом будуть створені коса і руки для ляльки.

Крок 2

  • Нитки, з яких будуть зроблені волосся, необхідно протягнути в білий моток.

Крок 3

  • На білому мотку необхідно позначити голову, перетягнувши місце шиї туго білою ниткою.

Крок 4

  • Для того щоб зробити руки народної Веснянки, вам необхідно взяти моток 15 см довжини ниток і зав’язати невеликі вузлики по краях такий намотування: це будуть кулачки майбутнього оберега. Ручки вкладаємо в тільце ляльки між білих ниток, під саму шию і щільно перев’язуємо хрестоподібної намотуванням, щоб надійно закріпити їх.

Крок 5

  • Тепер можна заплести косу і прикрасити її на свій смак намистинами, стрічками або тасьмою. Актуально виглядають вплетені в косу квіти, як живі, так і штучні.

Крок 6

  • Для того щоб виготовити кольорову спідницю і корону для Веснянки, відмотати ниток різного кольору на довільну довжину і розподіліть їх по білій нитці, щільно прив’язуючи на вузлик. Таку спідничку слід обв’язати навколо талії вироби.
    Аналогічно спідниці можна зробити і корону для лялечки, досить зменшити довжину і зібрати заготовку в щільний помпон. Таку корону слід закріпити під косою на голові вироби.
    Слідуючи таким нехитрим правилам, у вас вийде прекрасний оберіг, який наповнить будинок радістю і сонячним теплом.ступала весна, а зима й шла геть.






Коментарі

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Цикл публікацій про ляльок мотанок 2."Пеленашка" - перша лялька-оберіг для дитини.

Майстер клас лялька - мотанка "Подорожниця"