Зустрічаємо весну! "Лялька птаха - радість"

Цикл публікацій про ляльок-мотанок 4

Зустрічаємо весну!

"Лялька птаха - радість"

Прихід весни для наших предків було настільки бажаним і радісним моментом, так надихало древніх слов'ян, вони намагалися наблизити його всіма доступними способами.

Але ці лялька були не единою учасницею весняного обряду древніх слов'ян. Взагалі існує близько десятка слов'янських ляльок, які брали участь в закліківаніе весни. Слово «закликування» означає заманювання, приманювання, залучення чого-небудь або кого-небудь. Жінки на початку березня, коли вже відчулося наближення весни, ошатно вбрані виходили в поля і співали заклички - своєрідні пісенні змови, в яких містилися заклики якнайшвидшого настання весни, а також благословення на успіх і удачу до самої зими. Активну участь в таких заходах брали  обрядові ляльки мотанки, в тому числі лялька Птах Радість.

Лялька Птах Радість - історія і значення

У всі часи птахи були і залишаються найбільш вірною ознакою настання весни. Коли в небі летять з півдня перелітні птахи, всюди чути веселе цвірінькання і щебет, то вже немає ніяких сумнівів - зима нарешті закінчується і скоро настануть теплі дні. в зв'язку з цим птиці були для наших предків головним весняним символом. Тому всі весняні обряди були насичені зображеннями птахів, їх фігурками і згадками в змовах.Вважалося, що весну на своїх крилах приносять птахи. У перші весняні дні заміжні жінки - вони були головними учасникам обряду, але могли брати участь і дівчата, виходили за околицю і кликали Весну. Жінки одягалися в яскраві, ошатні одягу.Особливо ошатними були головні убори - сороки - різного виду, прикрашені пір'ям , облямовані хутром, схожі на птахів. Жінки самі брали образи птахів. Існувало повір'я, що якщо жінці птах сів на голову, плече або руку, весь рік буде щасливим і вдалим. Вважалося, що птахи несуть з собою ключі від щастя, тепло і світло.Птах-радість допомагає жінці зрозуміти її призначення і відчути свою привабливість: важливо відокремлювати поняття "красивості" від уміння залучати особливим чином заряджати собою і своїм станом навколишній простір, в яке притягуються люди - чоловіки, жінки, дитячі душі. Це особливе вміння жінки - дати чоловікові те, що дарує йому впевненість, спокій, відчуття власної важливості, значущості, головування, і попросити від нього захисту, любові, ніжності, щедрості. А ще ця лялька повертає час на весну, а життя - на радість.









Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Цикл публікацій про ляльок мотанок 2."Пеленашка" - перша лялька-оберіг для дитини.

Зустрічаємо весну! "Лялька веснянка"

Як навчитися в’язати гачком? Техніка для початківців