Майстер клас лялька - мотанка "Подорожниця"


Повертатися до народних традицій минулих віків.Серце теплішає, коли розумієш, що ця лялька - не просто ганчірочка, а крихітний оберіг, такий, що має велику силу. У неї ти можеш вкласти енергію,частку тепла і майстерність рук . Збори в дорогу і сьогодні супроводжуються багатьма прикметами, звичаями і забобонами : сісти на доріжку, не вирушати в дорогу в понеділок, повернутися, якщо хтось закудахкал, повертатися - погана прикмета. Чи усі знають для чого, чому покидаючи батьківщину відвезти з собою жменю землі або золи з рідного вогнища було давньою і широко поширеною традицією. 

Подорожница-слов'янська обрядова лялька, яку давали в дорогу мандрівникові, щоб його супроводила удача. Зазвичай її робила мати синові або дружина чоловікові, при цьому брати її в руки міг тільки той, хто робив ляльку і той, кому вона призначалася.

Історія походження ляльки Подорожниці.

Слов'янський народ шанував Матір-землю, намагаючись знаходитися в гармонії зі Світом. Але розуміючи, що ми слабкі перед силами Природи, язичники всіляко намагалися захиститися під час подорожей. Для цього вони робили особливі талісмани - натільні прикраси або ляльки, що поміщаються в кишеню або сумку. Хазяїном доріг і покровителем лісу вважався скотий бог Велес, тому слов'яни носили на шиї спеціальні підвіски, що роблять їм заступництво божества. Також вони виготовляли ганчіркові ляльки, звані Подорожницами.

Ці маленькі лялечки, що зберігали в собі жменьку землі предків, трави і всякі дрібниці, допомагали подорожнім долати складний шлях. Оберігаюча лялька сприяла обходу небезпек, укривала від ворогів і відводила від невірних стежинок, що йдуть в гущавину лісу. Нерідко дружини клали в дорожній мішок ляльки Подорожницы монети, щоб їх чоловіки не лише поверталися додому неушкодженими, але і приносили в сім'ю гроші.

Значення оберега лялька Подорожница

 Ця обережная лялечка могла виготовлятися тільки жінками. Але в той же час самі жінки ніколи не використали Подорожницу. Вони робили її для чоловіків. Маленьких дівчаток не попускали до створення такого серйозного оберега, від якого залежало людське життя. Вважалося, що у них не досить умінь і знань, щоб наповнити його магічною силою. Слов'янські жінки робили ці талісмани для своїх братів або чоловіків, віддаючи їх подорожньому в дорогу. Отримати подібний захист міг чоловік будь-якої професії. Дарували Подорожницу для звичайних мирних подорожей, пов'язаних з торгівлею, або перед військовими походами.

 Лялька виконувала декілька завдань, як магічного, так і більше приземленого характеру: 
- нагадувала тому, хто пішов про те, що його люблять і чекають удома; 
- оберігала від темних сутностей, що плутають дорогу, щоб відвести людину в темний ліс і згубити там;
 - вберігала від диких звірів, розбійників; 
- допомагала залишатися здоровим, повним сил;
- сприяла підтримці апетиту, успішному пошуку їжі. 

Наповнюючи Подорожницу спеціальним вмістом, що виконує свої завдання, майстрині вимовляли над лялькою змови. Особливі слова, вимовлені над амулетом, наділяли його додатковою силою, що збільшує можливості ганчіркової захисниці.

Особливості створення оберега ляльки мотанки в дорогу 

Зовнішня схожість слов'янських мотанок привела до того, що багато хто плутається в них. З першого погляду безликі ганчіркові лялечки в яскравих нарядах дійсно можуть здатися однаковими. Але якщо придивитися, то можна помітити, що у кожної з них є відмінності. Серед інших мотанок ляльку Подорожницу легко розпізнати по мішечку в руці. Таку сумку використали мандрівники - вони клали туди їжу і предмети першої необхідності.


Торбинку Подорожницы традиційно наповнювали: 
Золою з домівки. Робили це для того, щоб подорожній не забув свій дім, пам'ятав про те, як там тепло і затишно, щоб хотів повернутися назад. 
Землею. Цей наповнювач виконував ту ж функцію, що і зола, а також надавав мандрівникові сили рідного краю. 
Зерном або іншими продуктами. Слов'яни вірили, що це допомагає уберегти людину від голоду.
Шматочком шерсті. Не просто клубочком шерсті будь-якого кольору, а червоною вовняною ниткою. Такий оберіг відводить псування-пристріт. Крім того, за повір'ями він допомагав відшукати шлях додому, коли людина заблукала. 
Цікаво, що червону нитку на зап'ястку багато народів широко використовують і до цього дня як оберіг від пристріту. 
Часто сумку Подорожницы наповнювали травами. В основному це були лікувальні рослини, що допомагають підтримувати здоров'я. Наприклад, звіробій, лаванда, ромашка або материнка.

‼️‼️‼️ Ви можете наповнити торбинку лялечки чимось одним або об'єднати декілька наповнювачів. З цієї нагоди немає ніяких суворих правил - кожен сам вибирає те, що йому треба.‼️‼️‼️

Заповнюючи мішечок лялечки, не турбуйтеся про складність вибору. Це не назавжди. У будь-який момент утримуване мішечка можна замінити на інше. Наприклад, змінити лікувальні рослини на трави, що захищають від чаклунства. Ті ж, хто заповнював сумку Подорожницы землею, за традицією відносили земельку назад там, де узяли. Робили це після успішного повернення додому.

Для мене Подорожница - рукотворний ангел-хранитель тіла і душі і хороший подарунок для тих, що від'їжджають.
Пропоную Вам свій власний майстер клас:



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Цикл публікацій про ляльок мотанок 2."Пеленашка" - перша лялька-оберіг для дитини.

Зустрічаємо весну! "Лялька веснянка"

Як навчитися в’язати гачком? Техніка для початківців